Newsletter 22.07.2020.

Saobraćajne nezgode

Obavezna potreba zaštite zdravlja, bezbednosti i imovine svih učesnika u saobraćaju u ovom dinamičnom i turbulentnom vremenu, dovodi i do potrebe pravne sigurnosti i bezbednosti istih. Naša advokatska kancelarija NM Advokati Beograd je imala priliku da se veliki broj slučajeva nađe u ulozi zastupnika lica koje je oštećeno upravo u toku neke saobraćajne nezgode. Za sada smo ponosni na naš rad i zalaganje u pogledu takvih slučajeva i sa ponosom ističemo da su svi naši klijenti koji su pretrpeli neku vrstu nematerijalne ili materijalne štete u toku saobraćajne nezgode, dobili odgovarajuću naknadu od strane lica koje je odgovorno za to oštećenje. U većini slučajeva naknadu štete u ime naših klijenata, naplaćujemo od strane osiguranja lica koja su odgovorna za izazivanje štete.

Osiguranja koja se najčešće koriste u regionu: Dunav osiguranje, Sava osiguranje, DDOR Novi Sad, Triglav osiguranje, Merkur osiguranje, Generali osiguranje, UNIQA osiguranje, GRAWE osiguranje, Wiener Stadtische osiguranje, AMS osiguranje, AMZS osiguranje, Zavarovalnica Maribor, Zavarovalnica Tilia, Zavarovalnica Triglav, VGT osiguranje, Croatia osiguranje, Sarajevo osiguranje, Bosna-Sunce osiguranje, Swiss osiguranje, Eurohenc osiguranje, Adriatic osiguranje, Allianz osiguranje.

Naplata štete izazvane u saobraćajnoj nezgodi se u slučajevima svih naših klijenata obave na maksimalno brz, efektivan i efikasan način bez odugovlačenja i nepotrebnog čekanja, a sve u skladu sa zakonom. Zaštita prava svih učesnika u saobraćaju su naša dužnost i obaveza, a naknada materijalne štete i naknada nematerijalne štete licima koja su takve štete pretrpele, su obaveza lica koja su tu štetu izazvala.

Newsletter 21.07.2020.

SARADNJA SA AUSTRIJSKOM AGENCIJOM ZA ZAPOŠLJAVANJE

Ponosni smo što možemo objaviti da je naša advokatska kancelarija uspostavila saradnju sa renomiranom Austrijskom agencijom za zapošljavanje. Naš novi saradnik, bavi se zapošljavanjem lica sa svih strana sveta, koja su kvalifikovana za neko od deficitarnih zanimanja propisanih od strane Republike Austrije na teritoriji Republike Austrije. Ovom saradnjom, našim klijentima, potencijalnim klijentima i svim zainteresovanim licima, omogućili smo da dođu do zaposlenja pre svega na legalan način i u skladu sa svim važećim propisima Republike Austrije i Republike Srbije.

Po prvi put je na tržištima svih zemalja regiona, tačnije cele jugoistočne Evrope (Srbija, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Bugarska, Mađarska, Rumunija) omogućeno najlakše i najsavremenije korišćenje beneficiranog načina zapošljavanja većeg broja ljudi sa navedenih teritorija.

Rad u Austriji, od sada će biti vrlo lako dostupan svim zainteresovanim licima koja su kvalifikovana za neko od čak 86 deficitarnih zanimanja u Republici Austriji. Zahvaljujući NM Advokatima, na efikasan, lak i pre svega legalan način svi zainteresovani će biti u mogućnosti da se prijave i dobiju šansu da rade u Austriji, sa čak omogućenom radnom ili stalnom vizom (u zavisnosti od toga da li sve uslove ispunjavaju).

Za više informacija o ovome kontaktirajte našu advokatsku kancelariju. +381 69 1996 608 ; +381 63 247 244

Posao Austrija. Posao u Austriji. Posao u inostranstvu. Rad u Austriji. Rad u inostranstvu. Uslovi rada Austrija. Uslovi rada inostranstvo. Radnici Austrija. Poslovi u inostranstvu.

Newsletter, subota 25.04.2020. godine.

ZANIMLJIVE INFORMACIJE NM ADVOKATI.

TEMA BROJA: KAKO JE KADA ZASTUPATE “POZNATE”?

Odlučili smo da ovaj broj Newsletter-a sadrži potpuno drugačiji sadržaj od onog na koji ste navikli, od uobičajenog. Zato ćemo u narednim redovima odgovoriti na veliki broj pristiglih pitanja od strane naših klijenata, a koja se pojavljuju kao posledica znatiželje i bliskog i prisnog odnosa koji NM advokati imaju sa svojim klijentima.

Jedno od najčešćih, nazvaćemo ih, “neformalnih” pitanja koje dragi klijenti NM advokatske kancelarije postavljaju jeste: “kako je to kada zastupate “poznate” ličnosti (“javne ličnosti”)”?

Iako može zvučati “simpatično”, najpre je vrlo važno da istaknemo da za NM advokati ne postoje “poznate ličnosti” i “nepoznate ličnosti”, već se veoma trudimo, da svim mogućim zakonskim sredstvima pružimo prvoklasnu i najbolju pravnu zaštitu i pomoć svim klijentima, ne razvrstavajući ih i ne praveći razliku među njima.

Ipak, vratićemo se temi, pa ćemo reći da ste često u mogućnosti da zahvaljujući medijima, koji u velikoj meri pišu o sudskim postupcima različitih vrsta, o advokatima i o poznatima, pročitate različite naslove na osnovu kojih često možete saznati što pravi odnos advokata i njihovih klijenata, a često možete čuti ili videti nešto što ne odgovara istini kada je odnos advokata i klijenta u pitanju.

Tako smo svedoci da imamo veliki broj naslova ili tekstova u novinama, kao što su: “Cecin advokat rekao..”, “Jelena Karleuša tužena..”, ” Severinin advokat..”, “advokat pevačice..”, “pravni zastupnik Svetlane Cece Ražnatović” i sl. gde se iznose situacije pre ili posle ročišta, koja mogu biti održana ili odložena. Takođe, često smo u prilici i da pročitamo ili čujemo šta su određena lica rekla pred sudom ili drugm državnim organom nešto u formi prenosa ili parafraziranja izjave tog lica.

Veoma je značano održati profesionalnost i obavezu da se sudovima i stranama sudskog postupka ili drugog pravnog postupka omogući da rade nesmetano i u skladu sa zakonom.

Postoje i tekstovi kao što su: “Milan Popović advokat..”, “advokat Mitrovićevog sina..”, “Kija Kockar najavila tužbu..”, “advokat Lune Đogani”,  koji ukazuju koliko je delikatno biti advokat “javnim” ličnostima i koliko je važno uvek držati se zakona i podzakonskih akata, jer su upravo advokati zajedno sa sudstvom jedan od temelja pravne države i to treba uvek svojim radom i profesionalnošću da budu i ostanu. Ovo je veoma značajno jer vreme koje posvećujemo radu predstavlja najznačajniji deo našeg velikog doprinosa većoj pravnoj sigurnosti i čuvanju najvažnijih prava naših građana (najvažnija prava). Sa ovim društvenim dostignućima i pravnom zaštitom koju pružamo nema kompromisa kada su u pitanju prava klijenata jer zakon tako pretpostavlja.

Veliki opseg slučajeva javlja se i na način da je “javnim ličnostima” nekada unapred potrebna pravna pomoć o čemu možete čitati u dnevnim internet portalima: “Breskvica..najavila tužbu..”, “Novinarka Danasa najavila tužbu..”, “advokat Nataše Bekvalac..”, “ko zatupa poznate”, “poznati advokati” ili “pevačica angažovala novog advokata..”, “advokat Grand produkcije..”, u kojima se pojavljuje velika potreba za advokatskim (pravnim) zastupanjima u velikom broju različitih vrsta prava, od porodičnih odnosa (advokat za porodične odnose, advokat za razvod braka, najpoznatiji advokat za razvod braka), imovinskopravnih odnosa, autorskih prava (advokat za autorsko pravo), ugovornog prava i slično.

NM advokate svakako čini ponosnima vođenje slučajeva za “javne ličnosti”, kao i situacije kada se mora pokazati znanje i umeće advokatske kancelarije da pruži i da najbolje za svoje klijente. NM advokati su prepoznati kao advokati koji na najbolji mogući način zastupaju svoje klijente. Ekskluzivnost se ogleda i u tome što je zakazivanje sastanaka po nekada važno uraditi i nedeljama unapred, kako bi se predmet koji vodimo na najbolji mogući način pripremio.

NM advokati su od strane klijenata prepoznati kao najbolji advokat -i u širem okruženju, te zbog toga to i jeste razlog što se veliki broj “poznatih ličnosti”, “javnih ličnosti” odlučuje da ih zastupaju jedino NM advokati. NM advokati vode mnogo računa o tome da svoje klijente zastupaju pred državnim organima na zakonit način i u skladu sa pozitivnim pravom.

Svaki klijent zaslužuje posebno vreme u advokatskoj kancelariji NM advokati, tako da je veoma važno posvetiti dosta vremena proučavanju i radu na predmetima jer sve je veći broj slučajeva kao što su: “Olja Bećković tužila..”, “Dara Bubamara izbegava suđenje..”, “voditelja tužila..”, “advokat glumca”, “advokat Vlade Gerogijeva..” itd. gde se sporovi javljaju tj. vode po nekoliko slučajeva, gde o javnim ličnostima ponovo pišu mediji.

Pošto su NM advokatska kancelarija advokatska kancelarija koja ogromni deo posla obavlja i u inostranstvu, navešćemo da je slična situacija i u inostranstvu. Tako u Americi postoje slučajevi da više advokata zatupaju ili brane poznate glumce, pevače, voditelje, producente, itd. Iznosi potraživanja su često značajno veči od ovdašnjih. Vrednost imovine nekada zasenjuje i same učenike postupka u smislu da joj se daje veći medijski prostor od činjenica koje su predmet samog postupka. U Evropi je postojalo nekoliko “slučajeva veka” koje su NM advokati ispratili i rado se bavili istim kada je u pitanju poređenje uporednopravne prakse. Dakle, za advokate uvek ima puno posla kada su u pitanju zastupanja “javnih ličnosti” bilo gde da se nalaze na Svetu.

Da završimo sa zanimljivošću, često se i advokati pominju u novinama i to u pozitivnim tekstovima kao što su: “najmoćniji advokat..”, “ugledni advokat”, “najpoznatiji advokat Srbija”, “advokat za veliki sudski predmet..”, “advokat koga ne zaobilaze veliki sudski predmeti”, “ugledni beogradski advokat”, “angažovala ga je i poznata pevačica” i sl. što nam je svakako veoma drago i što je lepo čuti i videti.

Opet slično je i u Bosni i Hercegovini, gde možete videti: “najpoznatiji advokat Bosna i Hercegovina”, “najbolji advokat Sarajevo”, u Republici Hrvatskoj “najbolji odvjetnik”, “najznačajniji odvjetnik Zagreb”, “odvjetnik Hrvatska”, u Sloveniji opet slično, itd.

U nadi da smo Vam barem delimično približili ovom pričom temu i u skladu sa našom zakonskom obavezom da “čuvamo advokatsku tajnu” srdačno Vas pozdravljamo u ovom vikend izdanju.

Za NM advokati, služba za odnose sa javnošću.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Newsletter, sreda 15.04.2020. godine.

REŠAVANJE NAJVAŽNIJIH PRAVNIH PITANJA, GRADSKO NASELJE BATAJNICA.

TEMA BROJA: ODGOVOR NA PITANJA KLIJENATA BATAJNICA.

Pomažemo klijentima. Lokalne teme, advokat Batajnica, advokat Zemun.

Mnogi klijenti svakodnevno pozivaju NM advokate sa pitanjima i zvaničnim molbama da povećaju broj premeta u pojedinim opštinama i naseljima. Tako našim advokatima gotovo svakodnevno pristižu molbe da uzmu u rad predmete koji će pomoći poboljšanju kvaliteta života kroz advokatsku praksu i olakšati život građana koji ne žive kako kažu “u samom centru grada”.

Za to je potrebno pravno uređenje i ujednačavanje pojedinačnih pravnih pitanja i stanja sa važećim zakonskim regulativama.

Batajnica (gradsko naselje Batajnica) je jedan od delova grada odakle se javlja veoma veliki broj ljudi, bilo da žive: centar Batajnica (crkva Batajnica, škola Batajnica), autoput Batajnica blizina (autoput Beograd-Novi Sad, autoput Beograd-Budimpešta) ili bilo kom drugom delu Batajnice (poštanski broj Batajnica) i koji se obraćaju NM advokatima (advokat Batajnica, najbolji advokat Zemun). Batajnica predstavlja deo grada Beograda u kome prema poslednjem popisu živi oko 50,000 stanovnika, što za jedno gradsko naselje predstavlja veliki broj stanovnika. Takođe u ovom delu grada posluje veoma veliki broj privrednih subjekata, koji su veoma uspešni ili sve uspešniji, te pred kojima se nalaze svakodnevni izazovi poslovanja i čijim pravnim službama ili donosiocima odluka je potrebna pravna supervizija poslovanja.

Ono što je veoma važno znati i shvatiti jeste značaj i specifikum ovakvog naselja i potreba njegovih stanovnika za inkorporacijom sa najboljim rešenjima i za daljim napredkom i podrškom. Pravnu podršku u punom smislu i punom pravnom profilu može dati samo advokatska kancelarija koja poznaje Batajnicu, kao deo grada i to veoma, veoma dobro. Svakako su NM advokati veoma dobro upućeni u sva dešavanja vezana za sve pravne prilike u Batajnici, kako po svom radu i veoma bogatoj praksi u rešavanju pravnih pitanja, tako i time da NM advokati mogu ponuditi najbolju uslugu koja je potrebna stanovnicima Batajnice.

Građanima Batajnice su prema kazivanjima potrebna dokumenta, isprave, odluke, rešenja za njihova pravna pitanja. Spektar odluka i pravnih pitanja koja se javljaju kod građana Batajnice je prema kazivanjima advokata izuzetno visok. Za to postoji veliki broj razloga koji su specifični za ovo gradsko naselje. Najpre istorija i razvoj ovog naselja, potom broj stanovnika i brzina rasta i razvoja naselja.

Sve je to (ne)opravdano dovelo do toga da se ogroman broj pravnih pitanja ne rešava na vreme. Ali ne možemo prenebregnuti i potrebu stanovnika da se priključe navažnijim i najmodernijim uslovima za život, za šta je svakako potrebno da se većina stvari upodobi pravno važećoj regulativi, naravno samo u slučaju da isto nije upodobljeno i naravno na mestima gde to nije urađeno.

Postoji i drugi deo pravnih pitanja koja je potrebno urediti u Batajnici, a to su oni “tekući” pravni poslovi, kao i pitanja koja su i prema važećim pravnim propisima u suprotnostima sa propisima i koja je potrebno rešiti u sud-skim ili vansudskim postupcima.

Samo ćemo pomenuti pitanja urbanizacije, dozvola, ozakonjenja, dokumenata, urbanističkih planova (batajnički drum), imovine (stanovi Batajnica, kuće Batajnica), izgradnje, uvođenja usluga ili raskida za uvedene usluge, nasleđivanja, porodičnih odnosa, poslovanja firmi Batajnica (firme Batajnica, npr. skadište Batajnica), uvoza, izvoza, kupovine, zastupanja zaposlenja i sl. Sve su to pravni postupci koji bi predstavljali samo delić pravnih potreba ovog naselja u Beogradu (gradsko naselje Beograd).

Zbog toga smo za građane Batajnice kao i drugih gradskih naselja i opština otvorili veliki broj predmeta i stvorili izuzetno veliku praksu koja Vam može pomoći da i Vi rešite sve svoje pravne probleme i pravn pitanja. Telefoni za pozive: 063 247 244, 011 3112 560, e-mail: nemanja.milosevic@nmadvokati.com ili kontakt forma na našem web sajtu www.nmadvokati.com.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Newsletter, petak 10.04.2020. godine.

PORODIČNO PRAVO.

TEMA BROJA: RAZVOD BRAKA.

Kako se razvesti?

Ovo je jedno od prvih pitanja koje postave lica, bračni parneri (supružnici) kada se suoče sa situacijom da je neminovno da se to dogodi.

Razvod sam po sebi predstavlja, često vrlo neprijatnu situaciju za jednog ili oba supružnika i vrlo često za porodicu jednog i drugog supružnika, naravno uključujući i decu. Sam po sebi istorijski često je bio u mnogim zemljama nedozvoljen i društvo na njega nije gledalo blagonaklono. Samim tim supružnici koji više nisu u dobrim odnosima su bili prinuđeni da budu “osuđeni” od strane okruženja i da zbog toga dođu u još neprijatniju poziciju. Često se navedeno dešavalo i zbog subjektivnog osećaja koji je povećavao ili nadopunjavao navedenu osudu ili strah od nepoznatog.

Ipak, vremena su se znatno promenila, pa se danas statistički gledano broj razvoda u mnogim državama znatno povećao i gotovo da je na istoriskom maksimumu od kada pratimo i imamo zvanične statističke podatke.

Čime je regulisan razvod braka?

Razvod je kao pravna kategorija detaljno definisan u: Republici Srbiji: Porodični zakon Republike Srbije (objavljen u Službeni glasnik Republike Srbije), Republici Hrvatskoj: Obiteljski zakon Republike Hrvatske (objavljen u Narodne novine Republike Hrvatske, još više na: Središnji državni portal Republike Hrvatske), Republika Bosna i Hercegovina: Porodični zakon Federacije Bosna i Hercegovina (objavljen u Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine), kao i posebno u Republici Srpskoj: Porodični zakon Republike Srpske (objavljen u Službenom glasniku Republike Srpske), Republika Slovenija: Zakon o braku i obiteljskim odnosima (Zakon o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ZZZDR) (objavljen u Uradni list Republike Slovenijedružba z omejeno odgovornostjo Slovenia, družba z omejeno odgovornostjo Srbija), Republika Severna Makedonija (Закон за семјството, Законот за семејството, objavljen u Службен весник на Република Македонија ). Takođe, razvod braka je detaljno definisan zakonom u Republici Austriji, zakon u Saveznoj Republici Nemačkoj i dr.

Šta da radim ukoliko moram da se razvedem? Koja su moja prava u slučaju razvoda braka?

Razvod braka shodno zakonu u zemljama u kojima NM advokati vrše zastupanja jeste jedan od zakonskih načina prestanka braka. Postoje dva načina da se pokrene postupak za razvod braka:

1. podnošenjem tužbe za razvod braka  (obrazac tužbe za razvod braka, modeli akata, modeli pravnih akata, možete preuzeti ovde)

2. podnošenjem predloga za sporzaumni razvod braka.

I predlog i tužba se preko advokatske kancelarije podnose nadležnom sudu. Nadležan je sud poslednjeg zajedničkog prebivališta ili sud boravišta bračnih partnera. Razlozi za razvod braka zakonski definisani su u zakonu kao odnosi koji su ozbiljno i trajno poremećeni i ukoliko se ne može ostvariti zajednica života supružnika.

Postoje specifičnosti u postupku, pa tako recimo u Republika Hrvatska, Obiteljski zakon, predviđa obavezno savetovanje pre razvoda braka (obavezno savjetovanje prije razvoda braka). Takođe, specifičnost je na primer i zakonska odredba gde ukoliko je jedan bračni drug podneo tužbu za razvod braka sudu, a drugi bračni drug to do zaključenja prvog ročišta ne osporava, sud će smatrati da nije podneta tužba već predlog za sporazumni razvod braka.

U slučaju da se odlučite da podnesete sudu predlog za sporazumni razvod braka, tada je potrebno sa drugim bračnim partnerom da utvrdite sve pojedinosti koje su važne za razvod i u vezi razvoda.

Imovina i zajednička deca, kako urediti odnose?

U slučaju da ste u toku trajanja bračne zajednice, stekli zajedničku imovinu ili/i dobili zajedničku decu, onda je potrebno da sa Vašim bračnim partnerom definišete odnose koji se tiču imovinska prava u braku i o vršenju roditeljskog prava u odnosu na decu. To je moguć ukoliko ste se zajednički dogovorili da će vaš brak prestati pokretanjem predloga za sporazumni razvod braka. U tom slučaju moguće je dogovoriti sve detalje, najbolje uz prisustvo advokata specijaliste za porodične odnose, koji će povesti najbolje računa o Vama, Vašem detetu i imovini.

Međutim, ukoliko to nije slučaj i ukoliko ne možete da nađete zajednički stav sa bračnim drugom oko deobe imovine i vršenja roditeljskog prava onda Vam jedino preostaje pokretanje sudskog postupka po tužbi za razvod braka.

Tužbu za razvod braka mogu podneti oba supružnika. U slučaju podnošenja tužbe za razvod braka, bez obzira da li ste sami tužilac ili tuženi (podneta tužba za razvod braka protiv Vas), potrebno je prikupiti sve dokaze koji će Vam pomoći da na zakonit i pravičan način izvršite podelu imovine koju ste zajednički stekli u toku trajanja bračne zajednice i da naravno u slučaju da ste Vi ti koji smatrate da treba samostalno vršite roditeljsko pravo na jednim ili više zajedničke dece, upravo to i budete.

Napominjemo da postoje i posebne tužbe za zaštitu prava deteta (eksterni link: UNICEF), kao i tužba za lišenje, odnosno vrešenje roditeljskog prava.

Ukoliko u toku trajanja bračne zajednice niste stekli zajedničku imovinu, niti imate zajedničku decu, Vaš slučaj bi se mogao nazvati lakšim i u tom vidu stojimo Vam na raspolaganju za lakše i brže rešavanje pitanja razvoda braka.

Posebna pitanja jesu slučajevi razvod braka u inostranstvu (na primer razvod braka Nemačka, razvod braka Bosna i Hercegovina, razvod braka Austrija), razvod braka cena, razvod braka u crkvi, razvod braka kod notara, razvod braka cena Srbija, itd. za koje molimo da pogledate pasus ispod.

Za još detaljnije informacije, zakazivanje poverljivih razgovora, konsultacija ili vođenje postupka, možete nam pisati online: putem naše kontakt forme na sajtu NM advokati/kontakt, putem email-a: nemanja.milosevic@nmadvokati.com, kao i pozivom na broj telefona 00 381 63 247 244 ili 00 381 11 3112-560.

Za NM advokati, služba za odnose sa javnošću i brugu o klijentima.

Newsletter 2

ADVOKATSKA KOMORA SRBIJE PODNELA JE USTAVNOM SUDU INICIJATIVU ZA OCENU USTAVNOSTI ZAKONA O ZAŠTITI KONKURENCIJE I SVIH POVEZANIH PODZAKONSKIH AKATA

Advokatska komora Srbije je u septembru mesecu Ustavnom sudu podnela Inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o zaštiti konkurencije i predložila donošenje novog zakona, koji bi bio u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, ali i u interesu privrede, proizvođača i potrošača.

KOMISIJA I TUŽI I SUDI

U aktuelnom zakonu Komisija za zaštitu konkurencije ima mogućnost da kao državni organ sama vodi kaznene postupke i da mimo suda izriče milionske kazne privatnim i državnim preduzećima.
Komisija to čini bez usmenih rasprava, bez sudskog nadzora i to do drugog stepena na sudu, što se naziva ,,pravnim apsurdom’’. Zakoni u bilo kom postupku, bilo gde u svetu, dozvoljavaju da u ,,raspravi’’ dve strane, tuženog i branioca, učestvuje i treća, nepristrasna strana, odnosno sud, kojeg ovde nema.
Privredna komora Srbije pokrenula je takođe, ranije, nezavisnu inicijativu, te tražila od privrednika da joj dostave predloge za izradu novog zakonskog okvira i predložila, takozvani, Austrijski model Zakona o zaštiti konkurencije.
Zakon o zaštiti konkurencije je u suprotnosti sa Ustavom, sa praksom Ustavnog suda, Evropskog suda za ljudska prava i u suprotnosti sa evropskom Konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, čiji je Srbija potpisnik.

PRAVNOM LICU SE VIŠE ISPLATI DA SE PROTIV NJEGA POKRENE KRIVIČNI POSTUPAK I DA KRIVIČNO ODGOVARA NEGO DA SE POKRENE POSTUPAK PRED KOMISIJOM ZA ZAŠTITU KONKURENCIJE

Žalbe privrednika i stručne javnosti na dosadašnji rad Komisije odnose se između ostalog i na to da Komisija izriče astronomski visoke kazne, i da one idu i do 10 odsto godišnjeg konsolidovanog prometa jedne firme.
Prema važećem Krivičnom zakonu, za pravna lica kazna može biti maksimalno 500 miliona dinara, dok Komisija, kao nesudski organ, ima ovlašćenje da izriče kazne koje mogu višestruko premašiti taj maksimum.
Visoke kazne koje Komisija izriče, prema mišljenju UZUZ-a, prevazilaze opšti maksimum koji je ustanovljen u Srbiji i u suprotnosti su sa jedinstvom pravnog poretka koje promoviše Ustav. Takođe, posebno je zabrinjavajuće što Komisija po sadašnjim pravilima može da upadne u prostorije bilo kog preduzeća bez naloga suda, zapleni računare i dokumentaciju, te naloži da joj se dostavi privatna prepiska, a to pravo nema nijedan državni organ u Srbiji. U UZUZ-u objašnjavaju i da Komisija za zaštitu konkurencije sama, bez zakonske osnove propisuje visinu taksi za preduzeća.
Uklanjanje ovog zakona iz našeg pravnog sistema je obaveza prema Savetu Evrope, a postoji i opasnost da država dođe u situaciju da plaća odštete u međunarodnim sporovima ukoliko se ne usvoji novi zakon.

Newsletter 1

NOVINE U OBLASTI ELEKTRONSKOG POSLOVANJA U SRBIJI

Dana 27. oktobra 2017. godine stupio je na snagu Zakon o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju (u daljem  tekstu: ,,Zakon’’), koji je donet sa ciljem bržeg, jeftinijeg i efikasnijeg poslovanja.  Zakonom se vrši uklađivanje domaćeg prava sa Uredbom EU o elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja za elektronske transakcije na unutrašnjem tržištu, što predstavlja veliki iskorak srpske privrede na globalnom planu.

Zakon uvodi elektronski pečat i na taj način proširuje mogućnosti pravnih lica u pogledu korišćenja pogodnosti koje pruža elektronsko poslovanje. Zakonom je regulisan i elektronski potpis. Iako je i do sada postojao kao mogućnost, mali broj građana je koristio elektronski potpis, zbog složene procedure njegovog pribavljanja, te stoga novi Zakon nastoji da pojednostavi proceduru pribavljanja elektronskog potpisa i pospeši njegovu upotrebu. I elektronski pečat i elektronski potpis mogu biti elektronski, napredni elektronski i kvalifikovani. Zakonom je propisano da se elektronskom potpisu/pečatu ne može osporiti punovažnost ili dokazna snaga samo zbog toga što je u elektronskom obliku ili što ne ispunjava uslove za kvalifikovani elektronski potpis/pečat. Kvalifikovani elektronski potpis ima isto pravno dejstvo kao i svojeručni potpis, dok za kvalifikovani elektronski pečat važi pretpostavka očuvanosti integriteta i tačnosti porekla podataka za koje je vezan.

Treba imati na umu da Zakon predviđa i određena ograničenja upotrebe elektronskog pečata i potpisa. Naime, ne mogu se koristiti elektronski pečat i potpis kada je posebnim zakonom predviđeno da se ugovori i drugi pravni poslovi  sačinjavaju u formi overe potpisa, javno potvrđene isprave ili javnobeležničkog zapisa.

Novim zakonom regulisana je i odgovarajuća alternativa za preporučenu pošiljku, odnosno elektronska dostava, koja može obična i kvalifikovana. U Zakonu se navodi da za podatke iz elektronske poruke poslate ili primljene putem usluge kvalifikovane elektronske dostave važi pravna pretpostavka integriteta podataka, slanja podataka od naznačenog pošiljaoca, prijema od strane naznačenog primaoca, te pouzdanosti datuma i vremena slanja i prijema.

Prelaznim i završnim odredbama Zakona propisano je da danom stupanja na snagu ovog Zakona prestaje da važi Zakon o elektronskom potpisu i Zakon o elektronskom dokumentu, ali će se podzakonski akti doneti na osnovu ovih zakona primenjivati i posle prestanka važenja navedenih zakona, sve do donošenja odgovarajućih propisa saglasno novom Zakonu, pod uslovom da nisu u suprotnosti sa njegovim odredbama.

Možemo zaključiti da će biti potrebno neko vreme da zakonska rešenja predviđena novim Zakonom zažive i u praksi, ali to svakako ne umanjuje njihov značaj za efikasnije poslovanje u Srbiji.